ENERGIJA VODE 

Hidroenergija (hidro = voda) je elektricitet koji se generiše koristeći energiju kretanje vode.
Ovaj izvor energije smatra se obnovljivim zbog ciklusa vode u prirodi. Energija sunca isparava vodu iz okeana i reka i podiže je u vidu vodene pare. Kada vodena para dosegne hladniji vazduh u atmosferi, kondenzuje se i stvara oblake. Vlaga na kraju pada na Zemlju kao kiša ili sneg, obnavljajući tako vodu u okeanima i rekama. Gravitacija pokreće vodu sa visokog terena prema niskom. Snaga tekuće vode može biti vrlo velika. Hidroenergetski potencijal vodotokova predstavljao je vekovima važan izvor obnovljive energije, a tragovi korišćenja vodotokova mogu se pratiti još od drevnog Egipta, Persije i Kine.
U kasnom 19. veku, hidroenergija je postala jedan od baznih izvora za proizvodnju električne energije. Prva hidroelektrana je napravljena na Nijagarinim vodopadima 1879. godine. 1881. godine, ulične svetiljke grada Niagara Falls napajane su hidroenergijom. 1882. godine u gradu Appleton u SAD počela je sa radom prva svetska hidroelektrana.

Konvencionalni (brane) – Najveći deo hidro električne energije dolazi potencijalne energije vode zaustavljene branom, koja pokreće turbinu i generator. Energija izvučena iz vode zavisi od količine vode i visinske razlike između izvora i istoka vode. Količina potencijalne energije u vodi proporcionalna je ovoj visinskoj razlici. Brana ima dvostruku ulogu u hidroelektrani. Prva je da poveća ovu visinsku razliku, a druga je da kontroliše protok vode. Brana ispušta vodu kada je to potrebno za proizvodnju električne energije. Specijalna vrata koja se nazivaju prelivna vrata ispuštaju višak vode iz rezervoara za vreme jakih kiša.

Pumpne hidroelektrane – Ovaj metod proizvodi električnu energiju za potrebe najveće dnevne potražnje tako što premešta vodu između rezervoara na različitim visinama. U vreme niske potražnje za električnom energijom, višak proizvodnih kapaciteta se koristi za pumpanje vode iz nižeg u viši rezervoar. Kada je potražnja veća, voda se ispušta u niži rezervoar kroz turbine. Pumpne hidroelektrane predstavljaju komercijalno važno sredstvo masovnog skladištenja energije i poboljšanja dnevnog kapaciteta proizvodnog sistema.
Protočne hidroelektrane – su one koje imaju male kapacitete rezervoara ili uopšte nemaju rezervoar, tako da voda koja dotiče mora biti iskorišćena za proizvodnju u tom momentu, ili mora biti puštena kroz branu. Ovo je idealan metod za potoke ili reke sa minimalnim smanjenjem protoka u suvom periodu ili za one koji su regulisani mnogo većom branom i rezervoarom uzvodno.

Plima – Plimne elektrane koriste energiju plime. Niska brana, zvana baraža, je izgrađena preko ulaza. Baraža ima jednosmerna vrata koja dozvoljavaju nadolazećoj plimi da prođe kroz ulaz. Kada se plima povlači, voda ističe kroz ulaz kroz velike turbine napravljene u baraži, proizvodeći električnu energiju. Plima nadolazi i povlači se u neprekidnim ciklusima. Voda u okeanima je u konstantnom kretanju. Mi možemo iskoristiti nešto od ove energije, ali većina ostaje van našeg dohvata. Problem nije toliko u iskorišćenju ove energije koliko je u njenom prenosu. Proizvodnja električne energije u sred okeana nema smisla – nema je ko koristiti. Možemo koristiti samo energiju blizu obale, gde je potrebna ljudima. Energija plime je izvor energije okeana koji najviše obećava danas a i u bliskoj budućnosti.


Energija talasa – Postoji takođe i enormna količina energije u talasima. Talasi su uzrokovani vetrovima koji duvaju iznad površine okeana. U mnogim krajevima sveta, vetar duva dovoljno kontinuirano i dovoljnom snagom da proizvodi kontinuirane talase. Postoji nekoliko načina da se iskoristi energija talasa. Kretanje talasa može se koristiti za produvavanje vazduha kroz cev. Vazduh okreće turbinu koja se nalazi u cevi, proizvodeći tako elektricitet. Drugi način je u skretanju talasa u uske kanale, povećavajući njihovu snagu i veličinu. Talasi se onda mogu kanalisati u bazene, kao kod plimnih elektrana, ili direkto koristiti za pokretanje turbina. Ne postoji nijedna velika komercijalna elektrana koja koristi energiju talasa, ali postoji nekoliko malih. Postoje uređaji koji koriste energiju talasa za napajanje sijalica i zviždaljki na bovama.

Prednosti hidroelektrana:
  • Ne spaljuje se nikakvo gorivo tako da je zagađenje minimalno
  • Voda za pokretanje hidroelektrana priroda obezbeđuje besplatno
  • Hidroelektrane igraju veliku ulogu u smanjenju emisije stakleničkih gasova
  • Relativno nizak operativni trošak i trošak održavanja
  • Tehnologija je pouzdana i dokazana Obnovljiv izvor energije
  • padavine obnavljaju vodu u rezervoaru, tako da je „gorivo“ gotovo uvek tu

Коментари

Популарни постови са овог блога